Σκοπιανό : Πόσο κοντά σε μία λύση;

Το άρθρο έχει επικαιροποιηθεί στις 22.06.2018: Μακεδονικό: Τελικά λύθηκε;

 Από τα μέσα του 2017 παρατηρείται μία ανακίνηση του ζητήματος της ένταξης των Σκοπίων στους κόλπους της βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα διαπραγματεύεται με την «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της περί μη αποδοχής παραγώγων του ονόματος Μακεδονία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πιθανώς να δεχόταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (έναντι όλων).

  Τα Σκόπια αντιθέτως, δεν φαίνεται να έχουν μετακινηθεί ουσιαστικά από τις θέσεις τους. Παρόλα τα πρώτα σημάδια καλής θέλησης για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων και κεντρικής οδικής αρτηρίας, ο κ Ζάεφ από τον Φεβρουάριο του 2018, αρνείται την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του σχετικά με το όνομα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στα πλαίσια του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια ο κ Ζάεφ, υποστήριξε ότι η όποια λύση στο θέμα του ονόματος, δεν θα ισχύει έναντι όλων  και τάσσεται υπέρ της διπλής ονομασίας για το εσωτερικό και το εξωτερικό της FYROM. Αυτό το γεγονός δυναμιτίζει την συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Η πρόσφατη επίσκεψη του κ Κοτζιά στα Σκόπια τον Μάρτιο δεν φαίνεται να είχε κάποια διαφορετική δυναμική .

Θα θέλαμε να υπάρξει λύση και σε ποια βάση;

  Καθώς η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , υποστηρίζει πρωτογενώς την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στις ευρωατλαντικές δομές. Παρομοίως έπραξε με την Βουλγαρία, αναπτύσσοντας μία πολλή αξιόλογη εμπορική συνεργασία. Παράλληλα δεν θα ήταν φρόνιμο να διαφανεί μία στείρα αντίδραση από την Ελλάδα απέναντι στις αμερικανικές προθέσεις για διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εξάλλου, η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στα Σκόπια ως προς το θέμα του ονόματος, δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη από την κρίση που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε Αιγαίο και Κύπρο.

  Όμως αυτή η συγκατάθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Η ιστορική αναδρομή του προβλήματος καταδεικνύει ότι υπάρχουν ερείσματα αλυτρωτισμού στον χώρο της Μακεδονίας , κι όχι μόνο εκ μέρους της FYROM. Μπορεί η Ελλάδα να είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα των Βαλκανίων, όμως δεν πρέπει να παίζουμε με το μέλλον. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι καμία χωρά της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, δεν θα αποκαλείται αποκλειστικά ως Μακεδονία και δεν θα καλλιεργεί «μακεδονική» ταυτότητα. Δυστυχώς στην FYROM συμβαίνουν και τα δύο μαζί. Στο Σύνταγμα της γίνεται λόγος για μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό λαό. Στον βαθμό που αυτά δεν μπορούν να διασφαλιστούν συνταγματικά, ή τουλάχιστον να κατοχυρωθεί μία ονομασία έναντι όλων, η  όποια διαφαινόμενη λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό δεν θα έχει διάρκεια.

   Η κυβέρνηση Ζάεφ κινείται ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες. Από την μία, η αλβανική πτέρυγα του κοινοβουλίου η οποία δεν νιώθει ότι εκπροσωπείται από οποιαδήποτε ονομασία σε σχέση με τα προτεινόμενα ονόματα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και από την άλλη, η μερίδα των σλαβόφωνων η οποία δεν δέχεται την παραμικρή αλλαγή του ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας. Έτσι θα ήταν πολύ δύσκολη η εύρεση του απαραίτητου αριθμού των 80 βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM για το θέμα του ονόματος.

  Υπό αυτές τις προϋποθέσεις αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ , η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βιάζεται για την εύρεση λύσης. Χωρίς την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ οποιαδήποτε πρόταση καθίσταται αίολη.

 Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η σωστή επικοινωνιακή πολιτική σε ένα πιθανό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) από την πλευρά της ΠΓΔΜ αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φανεί ότι είναι το εμπόδιο σε αυτή την φάση. Έχει όλα τα δυνατά εργαλεία να το πράξει και ο χρόνος είναι με το μέρος της .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s