Αμερικανικοί δασμοί εν όψει: Ζούμε έναν εμπορικό πόλεμο;

Τελικά είναι αλήθεια; Ζούμε έναν εμπορικό πόλεμο;

  Ένας εμπορικός πόλεμος συνήθως ξεκινάει όταν μία χώρα επιβάλλει προστατευτικούς δασμούς στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων . Η ανταπόδοση δασμολογικών μέτρων ως απάντηση στην χώρα που επιβλήθηκαν, μπορεί να ξεκινήσει έναν γύρο αντιπαράθεσης και επιβολής ολοένα και μεγαλύτερων δασμών παρασύροντας τρίτες χώρες και βλάπτοντας την παγκόσμια οικονομία. Κατά παρόμοιο τρόπο, ξέσπασε εμπορικός πόλεμος με παγκόσμιες συνέπειες στην ανάπτυξη και την απασχόληση την δεκαετία του 1930. Το νομοσχέδιο Σμουτ- Χόλεϋ μετά το το κραχ του 1929 στην Αμερική, επέβαλε αμερικανικούς δασμούς στην εισαγωγή περίπου 20,000 προϊόντων και προκάλεσε ένα σπιράλ αλυσιδωτών απαντήσεων.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το σήμερα;

  Στις αρχές Μαρτίου, όλοι ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Τραμπ, για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί δασμοί σε πλυντήρια και ηλιακά πάνελ . Στην συνέχεια ακολούθησαν οι σκληρές δηλώσεις εναντίον της Κίνας προμηνύοντας την επιβολή δασμών ύψους 60 δις δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα καθώς και τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Ο λόγος; Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και το μεγάλο έλλειμμα στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο, ύψους 566 δις δολαρίων.

  Προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις ιδιαίτερα από χώρες της Ε.Ε. καθώς εκφράστηκαν φόβοι για την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στην βιομηχανία παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου. Επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η 10η χώρα σε εξαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να αφήσει την χώρα μας αδιάφορη.

  Η Κίνα από την πλευρά της απείλησε ότι θα απαντήσει με επιβολή δασμών σε 128 αμερικανικά προϊόντα.

  Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από την διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος Τραμπ εξαίρεσε από την επιβολή των σχετικών δασμών τις ακόλουθες χώρες: Ε.Ε, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά, Αυστραλία, Μεξικό και Νότια Κορέα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Παράλληλα οι ΗΠΑ καθυστερούν μέχρι σήμερα να ορίσουν τα κινεζικά προϊόντα στα οποία θα επιβάλλουν τους εν λόγω δασμούς.

Τι συμβαίνει άραγε;

  Η ρίζα του προβλήματος σχετίζεται με τον στόχο που ήθελε να έχει ο Τραμπ μέσω των πρόσφατων δηλώσεων του και το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Δεν είναι άλλος από την ίδια την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία προσπάθεια διείσδυσης κινεζικών εταιριών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να εξαγοράζουν συστηματικά εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως στην ρομποτική, στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών ή στον χώρο της ηλεκτρικής αυτοκίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της γερμανικής εταιρίας στον χώρο της ρομποτικής Kuka, από την κινεζική Midea, καθώς και η εξαγορά μεριδίου 10% της Diamler από την κινεζική Geely. Παρόμοιες απόπειρες πραγματοποιήθηκαν από κινεζικές εταιρίες στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και δεν είναι τυχαίο ότι αποτράπηκαν μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συζητάει το ζήτημα προστασίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

  Παράλληλα οι ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι ασκεί αθέμιτες πρακτικές σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Συγκεκριμένα κινεζικοί παράγοντες ζητάνε την τεχνογνωσία των ξένων εταιριών ώστε να συνεχίσουν να  επιχειρούν στην χώρα τους, επικαλούμενοι την ασφάλεια των πολιτών τους. Με αυτόν τον τρόπο η Κίνα κατηγορείται για υποκλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ιδιαίτερα στην βιομηχανία της παραγωγής ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

  Αναμφισβήτητα, η μεταφορά τεχνολογίας αιχμής από αμερικανικές σε κινεζικές επιχειρήσεις είναι ένα μείζον ζήτημα και το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο καιρό ακόμα η Δύση θα μπορεί να αντιστέκεται.

  Ένας εμπορικός πόλεμος δεν ευνοεί κανέναν και ειδικά όταν διεξάγεται από οικονομίες παγκοσμίου βεληνεκούς. Γι αυτόν τον λόγο η αιχμηρή ρητορική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο, δεν διαφαίνεται να εξελίσσεται σε έναν εμπορικό πόλεμο διαρκείας.  Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου περί επιβολής δασμών, σχετίζονται με την δημαγωγική προεκλογική καμπάνια του Τραμπ, για την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας καθώς και με την προσπάθεια αποτροπής της Κίνας να διεισδύσει σε τομείς που αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο της Δύσης, όπως η τεχνολογία.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s