Οι ΗΠΑ βάζουν φωτιά στην G7. H Δύση διαιρεμένη.

  Τελικά ο Τραμπ το έκανε. Οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο ήρθαν για να μείνουν και περιλαμβάνουν τους πιο στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών :  ΕΕ, Καναδάς και Ιαπωνία. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την κυρία αιτία για το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στην Σύνοδο των 7 ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου κόσμου (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) στις 8 και 9 Ιουνίου 2018 στο Κεμπέκ του Καναδά.

 Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η Δύση φάνηκε να ήταν τόσο διαιρεμένη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και ο Καναδάς, παρουσιάστηκαν φανερά ενοχλημένοι από την αναθεωρητική αμερικανική εμπορική πολιτική και απάντησαν ότι θα προχωρήσουν σε αντίμετρα επιβάλλοντας με την σειρά τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αρχής γενομένης του Ιουλίου. Το κακό κλίμα κορυφώθηκε στην άρνηση των ΗΠΑ να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου και στην πρόωρη αποχώρηση τους από αυτήν μη συμμετέχοντας στις αποφάσεις της Συνόδου για το περιβάλλον. Οι εμπρηστικοί χαρακτηρισμοί του Αμερικανού Προέδρου μέσω τουίτερ, για τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau, αποκαλώντας τον “αδύναμο” και “ανειλικρινή”, ενώ  ο πρώτος ήταν εν πτήση(!) δυναμίτισαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Επιπλέον την δυσαρέσκεια των δυτικών συμμάχων των ΗΠΑ, προκάλεσε η πρόταση του Ντόναλντ Τράμπ για την εκ νέου συμμετοχή της Ρωσίας στην G8. H Ρωσία αποκλείστηκε από την G8 μετά την εισβολή στην Κριμαία  και την ακόλουθη προσάρτηση της.

  Τα πράγματα μπορεί να πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις αν βάλουμε στην εξίσωση και την Κίνα. Οι ΗΠΑ πρόσφατα ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας ύψους 50 δις δολαρίων. Η απάντηση των Κινέζων δεν άργησε να έρθει δηλώνοντας έτοιμη να απαντήσει αντίστοιχα. Η έκπληξη ήρθε με την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας για την πρόθεση της να επιβάλει δασμούς στο αμερικανικό αργό και φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η Κίνα είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη εισαγωγής αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων. Η πιθανή υλοποίηση αυτής της απόφασης θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις ΗΠΑ καθώς ενδέχεται να αυξηθεί το μερίδιο εισαγωγής της Κίνας από το Ιράν. Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσινγκτον βρίσκεται εκ νέου σε τροχιά επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη. Ας ληφθεί υπόψιν ότι η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

  Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά στην Σύνοδο της G7, στην πόλη Τσινγκντάο της Κίνας λάμβανε χώρα μία άλλη σημαντική σύνοδος. Εκείνη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Οι συναντήσεις αυτής της Συνόδου που ξεκίνησαν με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας των κρατών μελών της, πλέον έχουν ως  αποστολή την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Στον Οργανισμό μετέχουν οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν Τατζικιστάν, Καζακστάν, καθώς και οι Λευκορωσία, Μογγολία και Ιράν ως παρατηρητές.  Το κλίμα που επικράτησε ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό της Συνόδου της G7 στο Κεμπέκ του Καναδά. Διάχυτος ήταν ο αέρας συνεργασίας μεταξύ κυρίως Ρωσίας και Κίνας. Στην εν λόγο Σύνοδο , ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ άσκησε δριμεία κριτική στον οικονομικό προστατευτισμό του Προέδρου Τραμπ , παροτρύνοντας τις υπόλοιπες χώρες να αποφύγουν εγωπαθείς και “κοντόφθαλμες πολιτικές” που εμποδίζουν την διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη.

 Η εμπορική πολιτική του Προέδρου Τραμπ δεν πρέπει  να εκληφθεί ως κάτι το καινούριο. Το έλλειμμα στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο έχει διευρυνθεί όντως σημαντικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Αρκεί να αναφερθεί ότι για τις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη υπάρχει δασμός που αγγίζει το 10% ενώ αντίστοιχα για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ο δασμός είναι μόλις 2%!. Αυτός είναι και ο λόγος για την πρόσφατη απειλή Τραμπ να επιβάλλει δασμούς και στα αυτοκίνητα προκαλώντας σεισμό στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην επικοινωνιακή πολιτική του Αμερικανού Προέδρου η οποία σίγουρα δεν συνάδει με το πνεύμα των προηγούμενων χρόνων και δη μιας Συμμαχίας πάνω στην οποία βασίστηκε το μεταπολεμικό οικοδόμημα. Παράλληλα οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής με σύνθημα το America first, κάνουν τον Ντόναλτν Τραμπ ακόμα πιο άκαμπτο σε αυτό που θέλει να βγάζει προς τα έξω παίζοντας μικροπολιτικά.

  Την στιγμή που η επόμενη μέρα του εμφυλίου στη Συρία ακόμα παίζεται, το προσφυγικό προκαλεί διαιρέσεις ως προς την αντιμετώπιση του στους κόλπους της Ε.Ε, και οι Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν να στηρίξουν το Ιράν στην εποχή μετά το τέλος του συμφώνου για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Δύση φαίνεται διαιρεμένη και αμήχανη μπροστά στις αργές αλλά τεκτονικές αλλαγές του διεθνούς συστήματος. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αυξήσει ξανά την παραγωγή πετρελαίου. Η απόφαση έρχεται μετά από την μικράς διαρκείας μείωση της ημερήσιας παραγωγής του Οργανισμού,  που είχε ως στόχο την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι η συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας οι οποίες θα ευνοηθούν από την επερχόμενη αύξηση της παραγωγής. Αναπόφευκτα όμως η παραπάνω ρύθμιση θα ευνοήσει και το Ιράν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΟΠΕΚ αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Οι προκλήσεις σε ένα ολοένα και περισσότερο πολυπολικό περιβάλλον είναι ποικίλες και τα συμφέροντα αρκετά διαιρεμένα. Ας ελπίσουμε στην βελτίωση του κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τουλάχιστον  σε επικοινωνιακό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση εξομάλυνσης των σχέσεων καθώς αυτά που ενώνουν τις πλευρές του ατλαντικού είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν. Σε διαφορετική περίπτωση η κάμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αύξησης της οικονομικής ανασφάλειας θα τείνει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη με τις αναμενόμενες συνέπειες.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s