Μνημόνιο τέλος; Όχι και τόσο

  Τo Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 τελείωσε και έβγαλε άσπρο καπνό. Το δανειακό “πρόγραμμα” της Ελλάδας λήγει τον Αύγουστο και η χώρα μπορεί πλέον να δοκιμάσει ξανά την έξοδο της στις αγορές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φόρεσε την γραβάτα για να την ξαναβγάλει μετά από λίγο.

 Βρισκόμαστε λοιπόν στο τέλος του μνημονίου; Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να πανηγυρίσουν την λήξη 8 χρόνων εφιαλτικής λιτότητας και θυσιών;

Μακάρι να μπορούσαμε να το επιβεβαιώσουμε. Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο ζοφερή για το μέλλον.

  Τι πήρε η Ελλάδα από την συμφωνία; 10 χρόνια παράτασης στην αποπληρωμή του 1/3 των δανείων της που αφορά στο πακέτο του EFSF και τους τόκους του. Δηλαδή με άλλα λόγια η Ελλάδα θα αρχίσει να ξαναπληρώνει αυτό το κομμάτι των δανείων της το 2031. Επίσης, η χώρα πήρε ένα ενισχυμένο τελευταίο πακέτο ρευστότητας γύρω στα 24 δις ευρώ, ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια και χωρίς την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Αυτά ήταν στα θετικά.

  Για να δούμε όμως τι δώσαμε. Η χώρα υποχρεώνεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% μέχρι το 2022 και εν συνέχεια στην διατήρηση τους στο 2.2%  ως το 2060. Η εποπτεία από τους δανειστές θα παραμείνει στενή σε τριμηνιαία βάση και απαιτείται η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Η γαλλική πρόταση για έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των δόσεων αποπληρωμής αναλογικά με τους δείκτες του ελληνικού ΑΕΠ, δεν έγινε δεκτή από την Γερμανία. Η πρόταση Μακρόν βασιζόταν στο επιχείρημα ότι όταν η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ πήγαινε καλά, η Ελλάδα θα κατέβαλε κανονικά τις δόσεις αποπληρωμής ενώ αν υπήρχε αρνητική πορεία τότε ίσως οι δόσεις αναπροσαρμόζονταν με έναν αυτόματο μηχανισμό.

  Συνεπώς μιλάμε για την συνέχιση μίας σκληρής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα . Όλα αυτά για να μειωθεί το ελληνικό χρέος μόλις στο 127 % του ΑΕΠ το 2060! Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να μην έχει να λαμβάνει επόμενες δόσεις από τους δανειστές της τα επόμενα χρόνια, όμως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οικονομική πολιτικής τους, η χώρα πιθανώς να στερείται πιθανές ελαφρύνσεις μελλοντικά για το χρέος  και επιπλέον θα δίνεται σήμα στις αγορές για την αστάθεια της ελληνικής οικονομίας, επηρεάζοντας δυναμικά την πιστοληπτική αξιοπιστία της. Με άλλα λόγια οι οίκοι αξιολόγησης θα γίνουν οι νέοι τοποτηρητές στην άσκηση οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Επίσης αν κάτι πάει στραβά στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, όλες οι προβλέψεις αναθεωρούνται και η εύρεση ρευστότητας από τις αγορές θα καθίσταται αμφίβολη.

  Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως η Ελλάδα είναι αρκετά βαθύτερο. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, αρκέσθηκαν εν πολλοίς στον πακτωλό χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να φτιάξουν το “ελληνικό” αφήγημα ανάπτυξης . Έτσι απουσιάζει πλήρως μία στρατηγική για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας που να συμβαδίζει με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και να ευνοεί την αντίστοιχη ιδιωτική πρωτοβουλία. Η σύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας από τις ανάγκες της αγοράς απουσιάζει συμβάλλοντας ολοένα και περισσότερο σε ένα σπιράλ αύξησης της ανεργίας και της ύφεσης.

  Η Ελλάδα φαίνεται τα επόμενα χρόνια να ζει οικονομικά καταδικασμένη μέσα σε ένα τεχνητό και εξαρτημένο οικονομικά περιβάλλον, εξυπηρετώντας περισσότερο τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων funds τα οποία βρίσκονται πάντα σε αναζήτηση φτηνής ακίνητης περιουσίας και εργασίας. Έτσι όμως η χώρα δεν μπορεί να κάνει την διαφορά στο διεθνές γίγνεσθαι. Θα παραμένει συνεχώς οριακά μέτρια, στην καλύτερη περίπτωση, μη αξιοποιώντας το λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό της που διαφεύγει ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό.

Χρειαζόμαστε κάτι να αλλάξει. Θέλουμε άλλον δρόμο, τον δικό μας δρόμο!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s